21 de juliol del 2010

De tornada dels poblets andins de la vall d'Arequipa

Dos dies de desconnexió urbana. Hem voltat pels poblets de la vall d'Arequipa. Diversos han estat els pobles que hem visitat: Yunque, Chivay, Maca, Pataguasy, Ichupampa,... El pùnt màxim d'alçada al que hem pujat ha estat a Patapampa, a 4900 metres. I no cal dir que la màxima preocupació era esbrinar com ens afectaria el mal d'alçada. Això del soroche pot afectar de diverses maneres. Vam notar que només pel fet de pujar una petita pendent per anar a unes cabanes se'ns van disparar les pulsacions i la respiració se'ns va accelerar d'una manera més que considerable... Sort que a un poble que hi havia 1000 metres per sota ens van vendre un mate triple. A l'infusió hi havia tres herbes: fulles de coca, de chachacoma i muña. Bona, bona no ho era massa... i es veu que no t'hi pots tirar massa sucre perquè anul.la els efectes de la coca... així que... encara costava més d'empassar. Això sí, al quart mate que et beus ja no el trobes del tot dolent... encara m'hi enganxaré a les infusions de fulla de coca... ;-) De fet, n'hem comprat una bosseta...
Ahir a la tarda vam fer un trekking genial! Vam anar des de Yanque a Uyo-Uyo, un poblet abandonat quan els conquistadors espanyols van arribar a les valls d'Arequipa per evangelitzar als infidels indígenes inques. Llavors els van fer deixar el poble (difícil accés i massa dispers en el territori) i fundar-lo 300 metres més avall. Unes vistes fantàstiques... anàvem caminant ben a prop del riu Colca (els colcas eren forats a les roques del costat del riu, que servien de magatzem per als aliments). Vam arribar fins a unes Hot springs, un manantial d'aigua calenta, que brolla de la terra a una temperatura de 80 ºC. Un senyor anava temperant l'aigua que entrava a la piscina natural i on ens vam banyar (perquè sinó ens haguéssim escaldat!). La temperatura de l'aigua oscil.lava entre 38-40ºC. Fora de l'aigua feia fred... l'aigua, en contacte amb l'aire fred de fora fumejava. Quina sensació tan agradable. Ens feia peresa sortir i por de quedar ben gelades!!! Però la tarda anava avançant i la llum s'escurçava massa ràpidament, així que.... ànims i fora de l'aigua calenta!!!! Part del camí de tornada a Yanque, on fèiem nit, el vam fer gairebé a les fosques... bé, sort de la lluna, que ens anava il.luminant. Vam haver de travessar el riu Colca per un pont penjant... quina impressió!!!! i au, enfila que fa fort fins a l'entrada del poble. El guia local, un noi molt maquet, en Dani, ens va explicar tantes coses del valle..., llàstima que n'oblidarem gran part! Vam sopar amb ell al Ranchito de don Felipe... i cap a dormir!! Quin fred, renoi!!!
I aquest matí hem anat fins al mirador de Cruz del Cóndor a veure com sortien els cóndors i planejaven per damunt del Cañón del Colca. Alguns ens passaven ben a prop... quins ocells més enormes!!! Es veu que n'hi ha que d'ala a ala mesuren 3 metres!!!
I ara tornem a ser a Arequipa. Aquesta nit agafarem un autobús nocturn fins a Puno, a la frontera amb Bolívia. Anirem a las Islas Flotantes, al llac Titicaca. A veure com va, perquè es veu que aquests dies estan immersos en una onada de fred i en diferents moments del dia estan a sota zero... brrrrrr. A tapar-se!!!

5 comentaris:

  1. ei, Maria, no deixis d'escriure que així és com si nosaltres també fem una "mica" del vostre viatge.
    heu pujat a 4900 metres? esteu bojes! sort de les fulletes de coca, eh?

    apa, disfruteu molt!
    Montse Gavaldà

    ResponElimina
  2. Ostres...ja us ho passeu bé....entre fulles de coca...aquests manantials d'aigua calenta...caminates...condors.i,el fred!!!! Sort que vau prendre roba d'hivern perquè sino ja us veig tremolant en totes les fotos!!!!

    Disfruteu a las islas flotantes i ves explicant-nos les aventures.

    Una abraçada des de Riudoms city. Montse Bages

    ResponElimina
  3. OStres Maria,
    és veritat que, llegint el que vas escribint sembla que estiguem una miqueta amb vosaltres, quina enveja! i les motxiles què, sempre damunt? suposo i espero que les pogueu deixar en algun lloc...
    Aquests manantials d'aigua calenta han de ser una passada!

    Disfruteu i no deixis d'escriure!

    Elisabet Ferrant

    ResponElimina
  4. si, si el soroche... que ja ens coneixem!!! a tu el que t'ha agradat són les fulletes jejeje Quan tornis ja ens les deixaràs provar no??
    Bueno fill meu, fes fotos i continua fent aquesta espècie de dietari ;-).
    Records a la Magde.
    I molts petonets!!!!!!!!!!!!!!!

    Natatxeeeeeeee

    ResponElimina
  5. Hahahaha.... ja us en poratré unes quantes de fulles de coca.... I de fotos.... ja en dec haver fet 900 (am part de les de la Magda, l'Eli i la Marta....), o sigui que us agafarà un empatx!!!!! Abraçades a totes i gràcies per anar-nos seguint!!!!

    ResponElimina